Dünya Kanser Günü

Kanser Nedir?

Kanser belirli bir doku veya organdaki hasarlı hücrelerin kontrolsüz bir biçimde üreyerek bir kitle veya tümör oluşturmasıdır. Başka bir deyişle organizmada meydana gelen ve hücreleri kontrolsüz büyüyen kötü huylu tümörlere verilen genel addır. Kanser, genellikle kontrolden çıkan hücrelerin sürekli çoğalmalarıdır.

Kanserler, malign (kötü huylu) tümörlerdir; yani benign (iyi huylu) tümörlerin aksine başka dokulara sızma ve yayılma (metastaz) özelliği gösterir.

Kanserin Nedenleri?

Sigara alkol kullanımı,

Uzun süre güneş altında kalma,

Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma,

Bazı kimyasal maddeler (katran, benzen,boya maddeleri, asbest, bazı kozmetikler ve deterjanlar…)

Bazı virüsler,

Hava kirliliği,

Radyasyona maruz kalma,

Kötü beslenme alışkanlığı

Kanserin Ön Belirtileri Nelerdir?

Rahim veya makattan gelen anormal kanama veya akıntı,

Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler,

İyileşmeyen yaralar,

Uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük,

Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik (İshal veya kabızlık) ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler,

Kilo kaybı, ani zayıflama veya iştahsızlık ,

Kemik ağrısı,

Yutma güçlüğü ve hazımsızlık,

Ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara olduğunda dikkatli olunuz.

Bu değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmeyiniz!

Kanserde Erken Tanının Önemi

Tedavi şansını artırır.

Tedaviyi kolaylaştırır.

Tedavi giderini azaltır.

Doku ve organ kaybını önler.

Sakatlık bırakmaz.

UNUTMAYIN!

Sağlıklı besinleri seçin,

Sigara ve alkol kullanmayın,

Fiziksel olarak aktif olun,

Güneş altında cildinizi koruyun,

İş yerindeki sağlık ve güvenlik kurallarına uyun,

45 yaş altındaki aile yakınlarınızda göğüs, over veya barsak kanseri tespit edilirse tarama için doktorunuzla konuşun,

Kadınsanız göğüslerinizi kontrol edin, 3-5 yılda bir servikal yayma yaptırın,

Erkekseniz testislerinizi düzenli olarak kontrol edin ,

Konserve ve paketlenmiş besinlerin yağ, tuz ve rafine şeker içeriklerini kontrol edin.